LANDMETERSKANTOOR VAN EESTER BVBA    Uw Landmeter !

03 484 40 84 info@landmetervaneester.be

Energie Prestatie Certificaten

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe zuinig een gebouw is. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van de meeste residentiële gebouwen.

EPCEen EPC blijft 10 jaar geldig. Indien er veranderingen aan de woning gebeuren, kan het EPC aangepast worden. Bijv. nieuwe condensatieketel geplaatst, dak geïsoleerd.  Een EPC is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen (huizen, appartementen, serviceflats, studentenkamers,…). Van zodra de woningen te koop of te huur gesteld worden, dient de eigenaar een EPC te kunnen voorleggen. Zo kunnen kandidaat-kopers en –huurders rekening houden met de energiescore bij hun beslissing.   Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A. De eigenaar die zijn woning wilt verkopen of verhuren, is altijd verantwoordelijk en aansprakelijk voor het bezitten van een EPC. Zelfs als er beroep gedaan wordt op een notaris of immobiliënkantoor, blijft de eigenaar verantwoordelijk voor het aanstellen van een energiedeskundige en het verkrijgen van het EPC.

Het voordeel van het EPC door een landmeter-expert te laten opmaken, is dat een landmeter-expert steeds in eer en geweten vaststellingen doet. Hij zal steeds een correcte EPC afleveren aangezien hij gehouden is aan zijn titel van landmeter-expert en bijgevolg strikt de deontologie volgt.

EPC DeskundigeOm een goed resultaat voor het EPC te bekomen, is het aan te raden dat de eigenaar allerhande bewijzen van isolatie aan de energiedeskundige bezorgt. Geldige bewijzen: facturen op naam en adres, foto’s dewelke duidelijk gelinkt kunnen worden aan het gebouw, stedenbouwkundige attesten, technische documentatie van de stookketel,… Gelden niet als bewijs: kastickets van de gamma, verklaringen zonder schriftelijk bewijs,…Waarom al deze schriftelijke bewijzen? EPC’s worden op tijd en stond gecontroleerd door het VEA (Vlaams Energie Agentschap). Indien het VEA zaken vaststelt waarvan geen officiële bewijzen in het bezit van de energiedeskundige zijn, wordt er een boete van 500 euro aan de energiedeskundige opgelegd en wordt het EPC nietig verklaard.

 

Hoe gaat de energiedeskundige te werk?

-          Eerst en vooral zal de energiedeskundige vragen bepaalde facturen, technische documentatie, plannen… voor te leggen indien deze aanwezig zijn. Het is aan te raden deze informatie door te geven aangezien dit resulteert in een betere EPC score.

-          Er wordt een tijdstip van plaatsbezoek afgesproken. Tijdens dit plaatsbezoek doet de energiedeskundige allerlei opmetingen (opmetingen buitenzijde woning) en vaststellingen (type verwarming, isolatie daken en muren, type schrijnwerk en dikte beglazing,…). Het plaatsbezoek gebeurt best tijdens de dag als er daglicht is, want het is meestal niet mogelijk om de vaststellingen/opmetingen te doen zonder daglicht.

-          De energiedeskundige maakt het EPC op en bezorgt het origineel EPC aan de verhuurder/verkoper. De verhuurder is verplicht een kopie van dit EPC te bezorgen aan de huurder. De verkoper bezorgt het origineel EPC aan de koper.

Offerte Aanvraag

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw email in te vullen Het gebruikte email adres is niet bruikbaar
Gelieve uw bericht in te vullen

LANDMETERSKANTOOR

VAN EESTER BVBA

TEL: 03 484 40 84

GSM: 0484 82 99 40

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

BE: 0567.600.646 

Aalst: Nieuwerkerken-Dorp 38 bus 2, 9320 Aalst

Boechout: Wommelgemsesteenweg 134, 2531 Boechout

Berlaar: Kapellebaan 31 bus 1, 2590 Berlaar

Brugge: Stationsplein 4 bus 21, 8000 Brugge

Deinze: Kastanjelaan 13 bus 7, 9800 Deinze

Geel: Dokter Van de Perrestraat 175, 2440 Geel

Gent: Franklin Rooseveltlaan 349 bus 43, 9000 Gent

Hasselt: Hendrik van Veldekesingel 150 bus 109, 3500 Hasselt 

Kortrijk: Doorniksestraat 63 bus 17, 8500 Kortrijk

Leuven: Grauwmeer 1/13 bus 21, 3001 Leuven

Lier: Het Bergsken 1 bus 2, 2500 Lier

Roeselare: Kwadestraat 149 bus 0.1, 8800 Roeselare

Sint-Niklaas: Leopold II laan 2, 9100 Sint-Niklaas

Tienen: Leuvenselaan 172 bus 30, 3300 Tienen

Turnhout: Rubensstraat 104 bus 32, 2300 Turnhout

Veurne: Ondernemingenstraat 3, 8630 Veurne

Zoersel: Kapellei 81, 2980 Zoersel