Energie Prestatie Certificaten
Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe zuinig een gebouw is. Het is verplicht bij verkoop en verhuur van de meeste residentiële gebouwen.
Een EPC blijft 10 jaar geldig. Indien er veranderingen aan de woning gebeuren, kan het EPC aangepast worden. Bijv. nieuwe condensatieketel geplaatst, dak geïsoleerd. Een EPC is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen (huizen, appartementen, serviceflats, studentenkamers,…). Van zodra de woningen te koop of te huur gesteld worden, dient de eigenaar een EPC te kunnen voorleggen. Zo kunnen kandidaat-kopers en –huurders rekening houden met de energiescore bij hun beslissing. Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige type A. De eigenaar die zijn woning wilt verkopen of verhuren, is altijd verantwoordelijk en aansprakelijk voor het bezitten van een EPC. Zelfs als er beroep gedaan wordt op een notaris of immobiliënkantoor, blijft de eigenaar verantwoordelijk voor het aanstellen van een energiedeskundige en het verkrijgen van het EPC.
Het voordeel van het EPC door een landmeter-expert te laten opmaken, is dat een landmeter-expert steeds in eer en geweten vaststellingen doet. Hij zal steeds een correcte EPC afleveren aangezien hij gehouden is aan zijn titel van landmeter-expert en bijgevolg strikt de deontologie volgt.
Om een goed resultaat voor het EPC te bekomen, is het aan te raden dat de eigenaar allerhande bewijzen van isolatie aan de energiedeskundige bezorgt. Geldige bewijzen: facturen op naam en adres, foto’s dewelke duidelijk gelinkt kunnen worden aan het gebouw, stedenbouwkundige attesten, technische documentatie van de stookketel,… Gelden niet als bewijs: kastickets van de gamma, verklaringen zonder schriftelijk bewijs,…Waarom al deze schriftelijke bewijzen? EPC’s worden op tijd en stond gecontroleerd door het VEA (Vlaams Energie Agentschap). Indien het VEA zaken vaststelt waarvan geen officiële bewijzen in het bezit van de energiedeskundige zijn, wordt er een boete van 500 euro aan de energiedeskundige opgelegd en wordt het EPC nietig verklaard.
Hoe gaat de energiedeskundige te werk?
- Eerst en vooral zal de energiedeskundige vragen bepaalde facturen, technische documentatie, plannen… voor te leggen indien deze aanwezig zijn. Het is aan te raden deze informatie door te geven aangezien dit resulteert in een betere EPC score.
- Er wordt een tijdstip van plaatsbezoek afgesproken. Tijdens dit plaatsbezoek doet de energiedeskundige allerlei opmetingen (opmetingen buitenzijde woning) en vaststellingen (type verwarming, isolatie daken en muren, type schrijnwerk en dikte beglazing,…). Het plaatsbezoek gebeurt best tijdens de dag als er daglicht is, want het is meestal niet mogelijk om de vaststellingen/opmetingen te doen zonder daglicht.
- De energiedeskundige maakt het EPC op en bezorgt het origineel EPC aan de verhuurder/verkoper. De verhuurder is verplicht een kopie van dit EPC te bezorgen aan de huurder. De verkoper bezorgt het origineel EPC aan de koper.